Stop onthouden. Gebruik je hersens.

Onze hersenen zijn zo geweldig mooi gemaakt. En je kunt er zoveel mee. Maar stop ze niet te vol, want dan zijn ze niet meer beschikbaar voor het echt belangrijke werk.

Ooit waren we lekker gefocussed. En kregen we veel minder impulsen... We waren bezig met de jacht, het verzorgen van dieren, verbouwen van gewassen of verdedigen van ons territorium. We hadden onze hersenen niet nodig om veel te onthouden. Nee, we konden elke dag bezig zijn met het creatief oplossen van problemen om zo te overleven en voor onszelf, ons gezin en onze gemeenschap te zorgen.

Vandaag de dag lijkt het leven makkelijker, maar is het in zeker zin juist veel complexer. We krijgen dagelijks vele boodschappen binnen via al onze zintuigen. En ook op ons werk en privé gebeuren constant zaken. En daar willen of moeten we dan iets mee: er komen acties uit. En deze acties bedenken we dan, en gaan we onthouden.... Wie kent het niet? Je had je vrouw of man beloofd om nog even iets te doen. Maar een paar dagen later sta je met een mond vol tanden... oh ja.. vergeten...

Zo langzamerhand zijn we onze hersenen meer als 'onthoud-machine' gaan gebruiken. Tenminste, de meesten. En dat is zonde. Zonde van onze hersencapaciteit, en helemaal niet effectief! Omdat de kans bestaat (en soms groot is) dat je het vergeet. En omdat het onnodig in je hoofd rondzweeft en je daardoor niet 100% kunt focussen.

Gebruik je hersenen 100% voor de problemen en uitdagingen die je dagelijks op je pad krijgt. Want dan zijn je oplossingen ook beter én sneller beschikbaar. En dat bespaart je later veel tijd.

Daarom mijn tip: Heb je iets wat je nog moet doen of wilt onthouden? SCHRIJF HET OP! Schrijf alles op wat je niet gelijk kunt doen. Zet kleine acties op een to-do lijst voor 48 uur en plan (grote) acties op langere termijn gewoon in je agenda in.

Een prachtig voorbeeld van kleine acties vind ik het boodschappenlijstje dat thuis ligt. Elke keer als je dan mis grijpt, dan schrijf je dit op het lijstje erbij. En hoef je het niet meer te onthouden! Hoe relaxed? Hoe effectief!

Een voorbeeld van acties op langere termijn? De verjaardagskalender! Een effectief middel om niet te vergeten.

Een bijkomend voordeel van een minder 'vol hoofd met te onthouden acties' is het gevoel van rust en overzicht dat ik krijg omdat ik weet dat het gewoon op mijn lijst en in mijn agenda staat. Ik hoef nu alleen nog maar te onthouden om af en toe in mijn agenda of op de kalender te kijken.

TERUG naar alle tIps

© Copyright Effectief-werken.nl