Geen tijd besparen, maar ruimte maken.

Druk, druk, druk. Het lijkt wel het standaard antwoord op de vraag hoe het is. Het zou toch goed zijn als het wat minder druk was. Gewoon wat meer tijd hebben. Tijd voor anderen, maar ook tijd voor jezelf. Dus wat wordt het doel? Tijd besparen! Maar is dat wel de beste doelstelling?

Tijd besparen? Natuurlijk is het handig als je met wat gemakkelijke tips en trucs minder tijd nodig hebt voor je werk. Doordat je beter met Outook of Word leert omgaan. Het probleem van te druk zijn is niet alleen een gebrek aan tijd. Het probleem van te druk zijn veel meer een gebrek aan ruimte. Waarom? Welke ruimte dan?

Dat begint eigenlijk met de mentale basis van ons werkende leven: ons prachtig uitgedachte brein. Een brein dat we ook overschatten. Onze hersenen zijn namelijk goed in veel dingen, zoals in het bedenken van nieuwe ideeën, maar een waardeloze plek om ze te bewaren: je constante mentale herinneringen maken je moe. En als je hoofd overloopt met alles wat je nog wilt, moet of zou willen of zou moeten, dan zorgt dat voor stress en gestrest zijn. Laat je hersenen niet overlopen, maar geef ze ruimte.

Maak je hoofd leeg! Heel praktisch: door op te schrijven wat je bezig houdt. Gewoon op briefjes. Neem daar gerust de tijd voor. Meestal is een paar uur pas genoeg om het leeg te maken. Schrijf alles op. En als je alles hebt opgeschreven, dan kun je er gestructureerd mee aan de slag. En hoef je het niet meer te onthouden. Een leeg hoofd zorgt voor ruimte.

Ruimte om na te denken, ruimte om te bepalen wat belangrijk is, en wat dus prioriteit krijgt. Ruimte om te leven in het huidige moment zorgt er ook voor dat je beter voorbereid bent op verrassingen. Je bent meer in control, meer gefocussed en relaxer.

Hoe houd je je hoofd leeg? Het lijkt simpel, maar gewoon door alles op te schrijven. In je actielijst, in je agenda, op je lijst van leuke dingen om een keer te doen. En dan zorgen dat je regelmatig gaat nixxen.

Nixxen is namelijk heel gezond. Gewoon stukje lopen, genieten van de natuur, genieten van het niets-doen. Alleen of samen. Dat laadt de batterij op. Een leeg hoofd en een volle batterij: daar wordt je pas effectief van!

TERUG naar alle tips

© Copyright Effectief-werken.nl