Focus is jouw probleem

Dit kreeg de verkoper binnendienst te horen, toen hij weer eens klaagde over werkdruk. Niet leuk om te horen, maar misschien wel een belangrijke oorzaak van veel werkdruk.

Uit onderzoek komt naar voren dat het voor veel mensen lastig is zich te focussen op waar ze mee bezig zijn. Ze zijn druk, laten zich veel afleiden en zijn ook nog eens erg nieuwsgierig.... Een kantoormedewerker blijkt bijvoorbeeld elke 3 minuten van taak te wisselen: mailtje schrijven, telefoon opnemen, naar collega luisteren, kijken wie er binnen komt, etc. En dat switchen is natuurlijk erg handig, maar zorgt voor enorme ineffectiviteit. Je kunt namelijk niet echt gericht nadenken als je elke 3 minuten iets anders doet. En dat is in sommige gevallen wel nodig!

Wat moet je dan doen? Zorgen dat je voor echt belangrijke zaken even de tijd neemt. Even echt 100% van je aandacht daarop richten. Hoe doe je dat nu prakisch op kantoor:

  1. Trek je 1 uur per dag terug in een aparte ruimte zonder afleiding, waarbij je borgt dat je collega's je werk (of je telefoon) overnemen.
  2. Gebruik in de drukke kantooromgeving af en toe een koptelefoon of oortjes voor jouw focusmoment zodat je toch even ongestoord kunt nadenken en doorwerken.
  3. Bespreek met je collega's de kracht van rustig werken, zodat zij ook rekening met jou houden. En natuurlijk zelf ook profiteren van de rust ;-)
  4. Cluster activiteiten, zoals bijvoorbeeld hulp van je collega: loop niet elke 10 minuten naar je collega voor een vraag, maar verzamel je vragen voor een kort overleg.
  5. Pas focus ook toe in het contact met je collega. Gewoon echt aandacht hebben voor de ander, zonder ondertussen met andere zaken bezig te zijn (gedachten, je telefoon, om je heen kijken). Dat is niet alleen effectiever maar ook veel fijner. Voor de ander en voor jou.

Je bewust zijn van de kracht van focus gaat jou helpen om het werk (1) sneller te doen, (2) met meer plezier, (3) met een beter resultaat en last but not least: (4) met minder energie. Zodat je thuis de energie aan je partner, je gezin, je familie of je vrienden kunt geven. Hoe mooi is dat?

TERUG naar alle tips

© Copyright Effectief-werken.nl